In Suriname staat 10 oktober bekend als de dag van de Marrons. Marrondag is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons. Op 10 oktober 1760 werd er een vredesverdrag  gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam van de Marrons in Suriname.  In dit vredesverdrag werd de vrijheid en zelfstandigheid van deze bevolkingsgroep erkend. Vanaf deze dag was er dan eindelijk erkenning voor deze groep in Suriname.

 

 

 

10 Oktober” Dag van de Marrons”

Dag van de Marrons is een dag van bezinning. Op deze dag wordt er teruggeblikt op de strijd die de Marrons hebben gevoerd en het leed dat hun voorouders hebben geleden voor hun vrijheid.

 

Suriname

Initiatiefnemer historicus A. Pakoesi

Het initiatief voor de Marrondag werd genomen door historicus A. Pakoesi. Vanaf 1974 is de eerste commissie onder leiding van A. Pakoesi samengekomen om de dag van de Marrons te vieren en te herdenken.  Sindsdien vindt er een jaarlijkse herdenking/ viering plaats in Suriname. Vanaf 2003 vindt er ook in Frans Guyana een  jaarlijkse herdenking/viering plaats. In Nederland worden er vanaf 2007 in vele steden zoals Amsterdam , Rotterdam, Den Haag en Tilburg herdenkingen/vieringen georganiseerd.

Officiele Surinaamse feestdag

Na vele pogingen van historicus A. Pakoesi om Marrondag een officiële Surinaamse herdenkingsdag te maken wordt er in 2009 door toenmalig president A. Venetiaan  aangekondigd  dit te gaan doen.  In 2010 onder leiding van de regering Bouterse  wordt de toezegging officieel gemaakt. Sindsdien is Marrondag een officiële Surinaamse feestdag.

Activiteiten in Suriname: Dag van de Marrons 2016

In Suriname worden er op 10 oktober 2016 rondom het Onafhankelijkheidsplein en de Palmentuin activiteiten georganiseerd. Naast de traditionele ceremoniën die worden gehouden staan er ook optredens gepland en is er ruimte voor zang en dans. In Nederland staan er ook  activiteiten gepland. Veelal binnenshuis en in de partycenters van de grote steden.

Tropical Suriname wenst Suriname een fijne Dag van de Marrons toe !

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *