chinees nieuwjaar in suriname

Chinees nieuwjaar in Suriname

Chinees nieuwjaar in Suriname betekent draken- en leeuwendansen, trommels en lantaarns. En zeker niet te vergeten vuurwerk en wierook. Juist, dat zijn de voornaamste elementen van het Chinese nieuw jaar. Op 8 februari 2016 is het zover, het begin van het Chinese nieuw jaar voor de Chinese bevolking in Suriname. Het jaar van de aap. Het Chinese nieuw jaar kent veel gebruiken. In dit artikel lichten we enkele uit.

Chinees nieuwjaar in Suriname

Vuurwerk en de kleur rood

Het Chinese nieuw jaar is het grootste en belangrijkste traditionele feest voor de Chinese bevolking. Dit 15 dagen durende festival wordt al meer dan 4000 jaar gevierd. Het vond zijn oorsprong tijdens de Shang Dynastie. Tijdens dit festival werden de huizen in het rood gekleed en werd er vuurwerk afgestoken om het mythische mensetende monster “Nian” te verjagen. Vandaag de dag ziet men de rode kleuren en het vuurwerk nog steeds terug tijdens de jaarlijkse viering.

Leeuwen- en drakendans

De viering van het Chinese nieuw jaar gaat gepaard met leeuwendansen en drakendansen. Beide dansen hebben als voornaamste taak het afwenden van het kwaad. De leeuw en de draak zijn vaak enkele meters lang en gemaakt van zijde, papier en bamboe. Ze worden door jongen mannen dansend door de straten voortbewogen. Dit alles onder begeleiding van drums, gongs en bekkens die het ritme bepalen. Naast het afwenden van het kwaad zouden de draak en leeuw de gemeenschap geluk moeten brengen. Hoe langer de draak of leeuw, des te meer geluk.

Lantaarnfestival

Op de laatste dag van het festival, de 15e dag van de eerste maand, vindt het lantaarnfestival plaats. Dit feest vond zijn oorsprong circa 2000 jaar geleden tijdens de Han Dynastie. Op deze dag herdachten de boeddhistische monniken het overlijden van Boeddha. Zij staken dan lantaarns aan om Boeddha te eren. Toen de keizer hiervan hoorde, gaf hij zijn onderdanen de opdracht ook in zijn paleis lantaarns aan te steken ter ere van Boeddha. De traditie verspreidde zich vervolgens over heel China.

Taboes

Tijdens het begin van het nieuwe jaar moet het gebruik van woorden met een negatieve lading worden vermeden. Bijvoorbeeld woorden als dood, gebroken en ziekte. Het gebruik van dit soort woorden kan een voorspellende werking hebben voor het komende jaar. Tijdens het festival is het ook verboden bepaalde handelingen te verrichten, omdat ze ongeluk brengen. Bijvoorbeeld het wassen van je haar, gebruik van scharen, schoonpoetsen van je huis of het lenen van geld.

Chinees nieuwjaar in Suriname is een evenement, die je een keer moet hebben meegemaakt.

Facebook Comments