De Bewoners van de Binnenlanden van Suriname

Dat Suriname verschillende bevolkingsgroepen heeft is wel zo een beetje bekend. De Surinaamse samenleving bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Brazilianen, Joden maar ook Indianen ook wel Inheemsen genoemd en Boslanden Creolen of te wel Marrons. De laatste 2 bevolkingsgroepen leven voornamelijk in het binnenland ( de Amazone )van Suriname. In dit stuk vertel ik in het kort wat meer over deze bijzondere bevolkingsgroepen….

 

 

 

De Inheemsen of te wel de Indianen

Toen Columbus eind 15e eeuw op het continent Zuid Amerika stuitte dacht hij India te hebben ontdekt. De bewoners van dit continent werden daardoor Indianen genoemd. De huidige Surinaamse indianen noemen zichzelf liever inheemsen en worden onderverdeeld in 5 verschillende stammen. Deze 5 verschillende stammen leven ook verspreid over Suriname

Diep in de Amazone bekken, wonen de:

 • Trio inheemsen
 • Akurio inheemsen
 • Wajana inheemsen

Langs de Atlantische kust, bij de monding van de Marowijnerivier, leven afstammelingen van

 • de Arowakken
 • de Caraïben

De Caraïben leven voornamelijk in de dorpen Christiaankondre en Langamankondre (Galibi natuurreservaat). De Trio-, Akurio- en Wajana inheemsen leven voornamelijk in Palumeu.

Praat rustig en schreeuw niet

De inheemse bevolking staan er bekend om dat zij niet zo visueel zijn ingesteld. Zij luisteren bijvoorbeeld meer naar stemklank en spreken altijd met een zachte stem, bijna fluisterend. In veel gevallen is de toon van het gesprek daarbij nog belangrijker dan de inhoud.

De Marrons of te wel de boslandcreolen

In de Surinaamse regenwoud leven ook de Marrons. Marrons zijn de afstammelingen van de weggevluchte slaven( afrikaanse origine) van de plantages rondom Paramaribo.

suriname

fotocredit:pinterest

De Marrons hebben in het binnenland van Suriname eigen woongemeenschappen gesticht. De Marrons worden onderverdeeld in 6 verschillende groepen:

 • Aluku
 • Kwinti
 • Matawai
 • Ndyuka (Aukaners)
 • Paramakaaners (Paamaka)
 • Saramakaaners ( Saamaka)

In het zelfde Amazone regenwoud leven er dus 2 totaal verschillende volkeren. De oorspronkelijke bewoners van dit continent, de Inheemsen die als afstandelijk en timide worden ervaren. En de afstammelingen van slaven uit Afrika en bekend staan om hun vrolijkheid en hartelijkheid.

Marrondorpen

Nabij het Anaula Nature Resort, de Danpaati River Lodge of Awarradam zijn er veel Marron dorpen waar je deze vrolijke bevolkingsgroep kan ontmoeten. Daarnaast wonen er inmiddels een groot aantal Marrons in Paramaribo. Ook de inheemsen trekken naar de stad maar zijn de aantallen van deze bevolkingsgroep minder.

Welke bevolkingsgroep zou je graag willen ontmoeten en waarom?

Lees ook Galibi Natuurreservaat,Het Noorden van Suriname en Dag van de Marrons

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *