informatie over Suriname

Wat iedereen moet weten en nog meer informatie over Suriname

Ben je op zoek naar informatie over Suriname voor je werkstuk of je bent je aan het oriënteren voor een vakantie naar Suriname? Lees dan hier verder!

 

 

 

  • Suriname is een republiek in het noordoosten van Zuid Amerika. Het ligt tussen Brazilië, Brits Guyana en Frans Guyana in en grenst in het noorden aan het Atlantische Oceaan.
  • Het land was vanaf de 17e eeuw een kolonie van Nederland. Op 25 november 1975 is Suriname onafhankelijk geworden van Nederland. Het is sindsdien een zelfstandig republiek met eigen vlag en volkslied. De officiële taal is nog steeds het Nederlands.

 

Informatie over Suriname

Landschap van Suriname

Suriname heeft een oppervlakte van ruim 160.000 vierkante kilometer. Het land  heeft ongeveer 350.000 inwoners. De grootste stad is Paramaribo. Het land wordt gekenmerkt door diverse soorten landschappen zoals mangrovebossen. Zo zijn er enkele grote rivieren, waarvan de Surinamerivier en de Marowijnerivier erg belangrijk zijn. Ook is er veel moerasland aan de kust, bosland in het midden van Suriname en bergen in het zuiden van Suriname.

Klimaat

Door de ligging dichtbij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een relatief hoge luchtvochtigheid. Het Surinaamse klimaat kenmerkt zich door twee regentijden en twee droge periodes. Dit wordt ook wel een tropisch regenwoud klimaat genoemd. Meestal ligt de temperatuur tussen de 22 en 36 graden.

Het klimaat zorgt er tevens voor dat er veel regenwoud is met daarin zeer diverse vegetatie. Het Surinaamse regenwoud is onderdeel van het Amazoneregenwoud. Voor de natuurliefhebbers is Suriname een echte aanrader. Zij kopen graag een vliegticket naar Suriname om de vele vogels, reptielen en zoogdieren te bekijken. Zo kent Suriname bijvoorbeeld een mooie populatie met zeeschildpadden, maar ook de bedreigde jaguar.

Natuurlijke hulpbronnen

Suriname is gezien de natuurlijke hulpbronnen een van de rijkste landen ter wereld. Door de vele natuurlijke rijkdommen van Suriname (goud, olie, bauxiet en hout) vindt echter veel ontbossing plaats. Om deze reden wordt de prachtige natuur in Suriname bedreigd.

Bevolkingsgroepen

Er wonen tientallen verschillende bevolkingsgroepen in dit land. De grootse bevolkingsgroepen zijn de Creolen, Hindoestanen,  Javanen, Marrons(boslandcreolen) en Indianen. In Suriname zijn er ook een kleine groepen chinezen, joden en Haitianen. Sinds kort woont er nu ook een grote groep Brazilianen die voornamelijk werken in de goudindustrie.

De mengelmoes van de verschillende culturen komt op verschillend manieren tot uitdrukking. Nergens ter wereld vindt je een moskee pal naast een synagoge zoals dat in Suriname wel het geval is. Ook de veelvoud aan christelijke , Hindoestaanse en islamitische feestdagen( zie nationale feestdagen in Suriname), die allen worden samengevierd, zijn een goede afspiegeling van de harmonieuze samenhang van de bevolking.

De Surinaamse keuken

Tenslotte zijn vrijwel nergens de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen zo terug te vinden als in de Surinaamse keuken. Surinaamse gerechten zoals hindoestaanse roti, javaanse teloh, creoolse pom en chinese moksi meti zijn populair onder alle bevolkingsgroepen.

Taal

In Suriname wordt er officieel Nederlands gesproken. Naast het Nederlands is Sranang Tongo de meest gesproken taal.

Historie: Wist je dat Suriname geruild is voor New York in de 17 e eeuw?

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *