plantages suriname

Plantages Suriname historie verstopt in regenwoud

Wanneer je in Paramaribo naar de overkant van de Surinamerivier kijkt, zie je het district Commewijne. Wil je eens je zelf goed onderdompelen in het koloniale verleden van Suriname, breng je een bezoek aan dit plantage district. Het noordelijk deel van dit gebied, bij uitstek geschikt voor cultuurhistorische uitstapjes, is bekend vanwege de plantages Suriname die aan weerszijden van de gelijknamige rivier liggen. Suiker, koffie en cacao werden hier verbouwd en later ook citrusvruchten en rijst.

 

 

 

Commewijne district

Fort Nieuw Amsterdam

Het eerste stukje historie aan de over is Fort Nieuw Amsterdam. Deze vestiging werd in de 18e eeuw gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten en andere die via de oceaan naar Suriname kwamen. Het fort is vandaag de dag een openluchtmuseum en eigenlijk geldt dat voor de hele omgeving. Want waren de meeste plantages jaren geleden nog volledig overwoekerd, inmiddels is de historie onder het regenwoud vandaan gehaald.

Fietstocht

Deze regio leent zich uitstekend om op de fiets te verkennen. Het is heerlijk fietsen door het platte, zeer groene en rustige plantagegebied. Ook vanaf het water en met de bus leg je prachtige routes af langs de eens zo florerende plantages van Suriname.

 

Plantages Suriname

De plantages zijn o.a. te bezoeken met de Commewijne riviercruise. Deze riviercruise staat bekend als de topattractie van de Commewijne rivier. Onder toeziend oog van een aantal zoetwater dolfijnen vaar je door het gebied van de uit de 18e eeuw stammende plantages. Hier heeft echt letterlijk de tijd stilgestaan.

Met deze cruise bezoek je het open lucht museum Fort Nieuw Amsterdam, een van de oudste verdedigingswerken in Suriname. Verder bezoek je voormalige plantage Margrita, is nu een vissersplaatsje en plantage Frederiksdorp met zijn bijzonder prachtige gerestaureerde plantage woningen.

Plantage Pepperpot

Plantage Pepperpot is ook een bijzonder koffieplantage waar je een kijkje kan nemen in  2 plantagewoningen, de koffieloods uit 1808 en de koffie- en cacaofabriek waar de productie tot 1996 werd voortgezet.

Plantages die je kan bezoeken in het Commewijne district:

  • openlucht museum Fort Nieuw Amsterdam
  • plantage Margrita
  • plantage Frederiksdorp
  • plantage Pepperpot

Wil je meer informatie over deze Commewijne riviercruise kan je deze brochure gratis bestellen

 

 

 

Hoe duur is de Suiker

Een aanrader om een beeld te krijgen van het leven op een plantage in Suriname is het boek” Hoe duur is de suiker “van Cynthia Mcleod. Deze historische roman speelt zich af in de  tijd van koloniaal Suriname. In deze tijd waar er sprake was van slavernij. Dit boek is ook al inmiddels verfilmd en is druk bezocht in Surinaamse en Nederlandse bioscopen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *