radio apintie suriname

Radio Apintie Suriname “The happy station” de gezelligste radio

Een van de populairste Surinaamse radiostations is radio Apintie Suriname

Radio Apintie” The Happy Station” is opgericht in 1958 door Charles Vervuurt sr. en zijn zoon Eddy Vervuurt. Naast radio AVROS en radio Rapar was radio Apintie, de derde radiozender in Paramaribo. De zender zond vanaf het begin radioprogramma’s uit in het Surinaams en in het Nederlands.

 

 

 

Wat betekent Apintie

De Apintie is een druminstrument dat door de Marrons uit West-Afrika is mee gebracht naar Suriname. De Apintie wordt ook wel de Tam-Tam genoemd. De Apintie werd gebruikt tijdens de slavernij als communicatiemiddel. Door het bespelen van de Apintie werden er boodschappen door gegeven naar de omliggende dorpen. Tegenwoordig wordt de Apinitie alleen als instrument gebruikt.

Positie in de Surinaamse samenleving

Democratie is erg belangrijk voor de leiding van Radio Apintie Suriname. Iedereen kan via de zender zijn of haar mening uiten. Radio Apintie Suriname heeft met deze aanpak een unieke positie gecreëerd in de Surinaamse radio wereld. De zender is daarom niet weg te denken uit Suriname en is een vast onderdeel in radio in Suriname. Tijdens de coup in 1982 is radio Apintie uit de lucht gehaald door handlangers van Desi Bouterse. In 1984 is radio Apintie Suriname weer begonnen met het uitzenden van radioprogramma’s.

Apinite Televisie

In 1997 begon Apintie met het uitzenden van televisieprogramma’s. De zender staat bekend om zijn educatieve en informatieve programma’s. Een voorbeeld van een van de bekende televisieprogramma’s van Apintie is “In de branding”. De uitzendingen van indebraning zijn ook te zien op Surinaamse televisie online.

Bekende medewerkers van radio Apintie Suriname

De eerste mannelijke omroeper van Apintie en meest bekende is Andre Kamperveen. Hij heeft jarenlang gewerkt als omroepleider bij Apintie en heeft in 1975 zijn eigen radiostation genaamd Ampies Broadcasting Corporation opgericht. Beter bekend als radio ABC in Suriname.

Bekende programma’s van radio Apintie Suriname

Radio Apintie is al meer dan 50 jaar een begrip in Suriname. Radio Apinite staat bekend om zijn goedbekeken en goed beluisterde programma’s zoals:

  • In de Branding
  • Anansi Tori
  • Bigi Sma Tori
  • Happy Family Show

Wil je luisteren naar radio apintie live stream , klik dan hier.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *