roti plaat

Roti plaat “the easy way”

Een roti plaat vormt de basis voor het populaire Surinaamse roti. De vulling ( aardappel, kousenband en vlees) van de Surinaamse roti is voor vele niet de uitdaging maar de roti plaat zelf bakken laat de thuiskoks het gerecht vaker overslaan dan dat ze zelf willen.

 

 

 

Met dit makkelijke recept hoeft dit vanaf nu niet meer. Op een eenvoudige manier roti platen maken lukt je vanaf nu makkelijk met dit simpele recept. Hier volgt een makkelijke variant van het recept om een roti plaat te maken.

Ingrediënten voor een roti plaat:

1 kopje gele spliterwten(gemalen),3 teentjes knoflook,1,5 theelepel komijnzaadjes, 2 kopjes water, half uitje, 500 gram meel, 1 theelepel soda, 1 theelepel bakpoeder, halve theelepel zout, lepel margarine, lepel zonnebloemolie.

Al deze producten zijn te koop in een supermarkt bij jou in de buurt 🙂

 

Verder nodig:

Een grote koekepan om de roti platen in te bakken

 

Hoe maak je een roti plaat ?

Stap 1:

De gele spliterwten koken tot dat deze half gaar zijn. De gele spliterwten fijn stampen. Leg even weg. De komijn in een pan even bakken( geen olie). Nadat de komijn gebakken is vervolgens met de ui, knoflook en peper fijn malen en dan met de gele fijn gestampte spliterwten mengen. Nadat je deze goed heb gemengd deze heerlijk geurende massa opbakken met olie en zout.

Stap 2:

De meel en bakpoeder zeven. Dan het zout en water beetje bij beetje toevoegen en mengen tot er een stevig roti deeg is gevormd. Van dit deeg balletjes maken( ongeveer net zo groot als een ei). Deze balletjes dan uitrollen en dan weer tot een balletje kneden. Met je duim maak je een kuiltje in de balletjes en vul je het kuiltje met de gekruide pesi.

Stap 3:

Kneed de balletjes dan dicht en leg de balletjes neer op je aanrechtblad. Roti deeg maken is dus makkelijker dan je dacht! Deze balletjes gaat je uitrollen tot roti platen. Voordat je begint met rollen, bestuif je aanrechtblad met wat meel om plakken te voorkomen.

Stap 4:

Rol de balletjes met een deegroller uit tot een dunne pannenkoek. Bak dan de roti platen in een grote koekenpan. Maak de roti plaat eerst heet aan beide kanten. Haal uit de pan, Bestrijk de half gare roti plaat met een mengsel van margarine en olie en bak dan de roti plaat af. De roti plaat is gaar wanneer deze goudgeel van kleur is en bol gaat staan in de koekenpan.

Deze overheerlijke roti platen vormen nu de basis van de Surinaamse roti

Wanneer je klaar bent de platen kan je nu verder gaan met Surinaamse roti maken. Binnenkort staat er ook een makkelijk recept op de site voor zelf roti maken.

Groot Surinaams Kookboek

Misschien heb je trek gekregen in meer lekkere Surinaamse gerechten?En wil je ook deze gerechten zelf leren koken? Dan kan ik in ieder geval een bijzonder kookboek aanraden waar ik veel uit heb geleerd. Dit kookboek heet het Groot Surinaams Kookboek. Meer informatie over dit kookboek lees je hier

Facebook Comments

2 gedachten over “Roti plaat “the easy way”

 1. tropicalsuriname Bericht auteur

  Hallo Ron,
  Sorry voor de late reactie. Met het recept kan je minimaal 8 rotiplaten bakken.
  Wil je er meer bakken dan raad ik je aan om steeds apart het beslag te maken zodat je verhoudingen niet zoek raken. Op de markten in Amsterdam Zuidoost worden rotiplaten voor een redelijk prijs verkocht. Vaak 3 rotiplaten voor 2,50 euro verkocht. Omgerekend dus 0.83 eurocent per roti.
  Succes!

 2. Ron

  Hallo makkelijke rotiplaat,
  Ik ben wel benieuwd voor hoeveel platen dit recept is. En als ik er veertig moet maken, kan ik dan gewoon de hoeveelheden vermenigvuldigen? Of weet je een adres waar ik voor een ‘normale’ prijs veertig platen kan kopen? Tegenwoordig betaal ik minstens 1,25 per plaat in de toko.
  Groet,
  Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *