Surinaams zuur

Surinaams Zuur bij je maaltijd, mag niet ontbreken

Surinaams Zuur is een populair bijgerecht bij Surinaamse gerechtenDit bijgerecht is makkelijk te maken en maakt jouw Surinaamse maaltijd helemaal af. Een echt typische Surinaamse maaltijd kan echt niet zonder Surinaams Zuur.

 

 

 

De meest gebruikte groenten voor Surinaams zuur zijn:

 Surinaams Zuur of te wel Surinaams Zuurgoed bestaat vaak uit 3 tot 4 verschillende groenten die ingemaakt zijn op een mengsel van water, suiker en azijn. Surinaams zuur heeft een zoetzure smaak. We gebruiken in dit recept

  • (Surinaamse) komkommer
  • rode ui
  • bloemkool
  • peper

 

Goed bewaren

Surinaams zuur wordt bewaard in een glazen pot  met een deksel dat goed sluit.

Om de houdbaarheid van Surinaams zuur te verlengen is het belangrijk dat je bakje of potje waarin je het bewaart goed afsluit.

Populair

Het meest gemaakte recept is het recept voor zoetzure komkommers maken. Oftewel komkommer op zuur. Dit recept is het meest eenvoudige recept van Surinaams zuurgoed.

 

 

Komkommer en bloemkool

Hieronder vindt je een aantal varianten op het basisrecept zoetzure komkommers maken.

Ingrediënten :

2 grote komkommers, een halve bloemkool, zout( naar smaak), azijn( naar smaak), 1 peper(madame Jeanette), 10 pimentkorrels, 3 lepels suiker, 3 laurierblaadjes, water( voor azijnmengsel)

Bereiding:

De komkommers en bloemkool goed wassen en schoonmaken. Snijd de komkommers en bloemkool in gelijke stukjes, haal de zaadjes weg en bestrooi de komkommers met zout (naar smaak). Meng het water, azijn(naar smaak), suiker, pimentkorrels en fijngesneden peper. Doe dan de fijngesneden komkommers en bloemkool er bij en laat staan.

 

 

Birambi met uien

Een andere populair variant van Surinaams zuur is Birambi met uien.

Ingrediënten:

1 kg birambi, 250 gram rode ui, zout( naar smaak), azijn( naar smaak), 4-6 kruidnagels, peper( madame Jeanette), 3 lepels suiker, 3 laurierblaadjes, 10 pimentkorrels (lontai)

Bereiding:

De birambi’s( te koop bij de Surinaamse toko’s) en uien schoonmaken. De uien in stukken snijden. De birambi en uien met zout( naar smaak) bestrooien en dan in een schaal doen met het mengsel van azijn, water, kruidnagel, peper, suiker en laurierblaadjes.

 

Surinaams zuur van rode ui

Een ander populaire variant op Surinaams zuur is zuurgoed van rode ui

Ingrediënten:

1 kg rode ui, zout( naar smaak), azijn(naar smaak), 1 peper( madame Jeanette), 3 lepels suiker,3 laurierblaadjes, 10 pimentkorrels(lontai)

Bereiding:

Maak de uien schoon en snijd de uien in stukken. De uien met zout bestrooien en dan in een schaal doen met het mengsel van azijn, water, kruidnagel, peper, suiker en laurierblaadjes.

Tip:Surinaams zuur kan je bewaren in een schone glazen weckpot.

 

Surinaams Kookboek

Heb je smaak te pakken en wil je meer Surinaams zuur recepten proberen? Probeer dan eens recepten uit een  Surinaams Kookboek. In het kookboek vindt je tientallen varianten op het recept Surinaams zuur.

voorbeelden van populaire Surinaamse kookboeken

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *