Surinaamse Bami ook wel  bekend als Javaanse bami, is een van de bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken. Dit smakelijk gerecht kan je makkelijk en snel klaarmaken met dit Surinaamse bami recept. Zet de kookwekker maar alvast klaar !

 

 

 

Surinaamse Bami in 25 minuten op tafel

Wat heb je nodig voor Surinaamse bami?

Ingredienten Surinaamse Bami :

500 gram mie, 250 gram varkensvlees of 500 gram kip( 100 gram rauwe ham), 1 kleine kool en een halve bos kaisoi of een zakje bami groenten van de supermarkt, 3 teentjes knoflook( fijngestampt), 1 ui (gesnipperd), 2 bouillonblokjes( b.v. maggiblokjes), 4 lepels ketjap manis, 3 lepels olie, 2 lange takken selderie(soepgroente)( fijngehakt), 2 eieren( voor de omelet reepjes) eventueel extra zout naar smaak.

 

Bereiding  van Surinaamse Bami:

Stap 1:

De mie ongeveer 10 minuten in ruim water laten koken,let op dat de bami niet te papperig wordt. Check af en toe een bami sliert uit de pan. Deze mie na het koken afgieten.

Stap 2:

Onder de kraan met koud water afspoelen en laten uitlekken of een halve lepel olie( naar keus) er door scheppen. De mie met een vork loshalen om kleven te voorkomen.

Stap 3:

Het vlees wat je wil toevoegen bakken in een wok en nadat het gebakken is en je het hebt laten afkoelen in kleine blokjes snijden. Je kan er ook voor kiezen om een vegatarische javaanse bami klaar te maken door vlees weg te laten.

Stap 4:

De groenten wassen en klein snijden, het liefst in blokjes .Of als je een zakje bamigroenten van de supermarkt hebt kan je deze stap overslaan. Kies bij bami groenten een zakje zonder tauge. Omdat tauge een korte kooktijd heeft, wordt de groente te zacht en papperig en dus niet lekker. Wil je toch tauge toevoegen? Doe dit dan pas op het laatst. Zodat de tauge heerlijk knapperig blijft.

Stap 5:

De olie in een wok heet laten worden en hierin de ui en knoflook fruiten. Het klein gesneden vlees(ham), specerijen en een deel van de fijngehakte selderie toevoegen.Dit mengsel laat je ongeveer 5 minuten in de wok/pan bakken. Een half kopje water een lepel Ketjap Manis erbij doen en laten stoven zodat er een lekkere jus ontstaat.

Stap 6:

De in stukken gesneden groenten  5 minuten meestoven en dan de mie toevoegen. Let op de mie voorzichtig omscheppen en goed heet laten worden. Dan Ketjap Manis, zout( naar smaak) en specerijen naar smaak toevoegen.

De Surinaamse bami is dan klaar !

 

P.S. alle ingrediënten kan je tegenwoordig ook online bestellen bij deze webshop

 

Extra

Je kan de Surinaamse bami garneren met reepjes omelet, plakjes tomaat  en fijngehakte selderie. Eet smakelijk!

Tip: Altijd een roti plaat willen maken? Hier vindt je ons easy roti plaat recept

Hier vindt nog meer recepten voor meer makkelijke Surinaamse gerechten.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *